Hoe eerlijk is het dat een stukje bos verdwijnt zodat er plaats kan komen voor de uitbreiding van een fabriek? Onrechtvaardig natuurlijk, dachten de demonstranten die, ondanks een akkoord tussen natuurverenigingen en de desbetreffende autofabriek, de bomen in klommen toen het bos gekapt zou worden.

Wij,  Ton Baetens, Valerie van Niel en Oglaya Doua, reisden af naar het zuiden van Limburg waar het Sterrebos het strijdtoneel werd van iets groters. We leerden: hier speelt meer dan de botsende belangen van natuuractivisme en de industrie.

De slechterik in het verhaal?

Oglaya en Ton staan in een veld voor de autofabriek

De reis naar Limburg is voor Ton een bekende. Hij groeide op in de buurt van het Sterrebos, in Nieuwstadt. Zijn vader werkte in de autofabriek die een hoofdrol speelt in de kwestie wat er met het Sterrebos moet gebeuren.

Ton vertelt in dit verhaal over hoe belangrijk de autofabriek was voor het gezin toen. Niet alleen voor zijn gezin, maar voor heel veel gezinnen in de buurt was én is de autofabriek ‘de boterham voor het zuiden’. Een omgeving die goed bekend is met werkloosheid, criminaliteit en uitzichtloosheid. Is de autofabriek inderdaad de slechterik in dit verhaal?

Lees en beluister het hele verhaal

Uit je bubbel

Ton en Oglaya staan in een veld bij het gekapte Sterrebos

Bij het maken van het verhaal over het Sterrebos concluderen we hoe lastig het is om een kant te kiezen. Zeker als identiteit meespeelt. In de omgeving van het Sterrebos is de geschiedenis van de mijnen onlosmakelijk verbonden met hoe inwoners kijken naar het werk dat de autofabriek oplevert. Staat dat dan automatisch lijnrecht tegenover klimaatactivisten?

In de laatste podcastaflevering van Onder de rook spreekt oud-collega Sabien Brehler met schrijver en journalist Arjen Veelen over hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven en je eigen perspectief te verbreden. Thuis-zijn is ook uit je bubbel stappen en begrijpen waarom iets voor een ander belangrijk is.

Beluister hier de aflevering

Regie op de ruimte

VDL Nedcar vanuit het veld bij het gekapte Sterrebos

De strijd om het Sterrebos bleek illustratief voor het conflict om de ruimte dat we ook op andere plekken in Nederland zien. Soms op een andere schaal. En op al die plekken zijn de opgaven en betrokkenen weer anders. 

In dit essay van Jan Maessen en Anne Verschraagen lees je hoe je een goed gesprek voert over de ruimte waarin we leven. En hoe je ervoor zorgt dat juist die verscheidenheid aan belangen wordt meegenomen.

Lees hier het essay

Wie heeft recht van spreken?

Uitzicht op het Sterrebos dat deels gekapt is

 De strijd om het Sterrebos heeft geen duidelijke winnaar. Een deel van het Sterrebos werd gekapt voor uitbreiding van de autofabriek. Maar in februari van dit jaar maakte de fabriek bekend de productie stil te leggen. Vierduizend mensen verliezen hun baan, sommige mensen werkten er al meer dan 30 jaar. Is het Sterrebos voor niets gekapt? 

We zullen nooit weten of er een andere uitkomst zou zijn geweest als het gesprek met betrokkenen anders was gelopen. Maar we kunnen wel stellen dat de strijd om het Sterrebos ons leert dat we ons vaker, en eerder, moeten afvragen wie wanneer recht van spreken heeft. 

Wat vind jij van onze nieuwsbrief?

Elke maand sturen we je met veel plezier onze nieuwsbrief vol verhalen over de projecten die we doen en fenomenen die we in de maatschappij zien. We horen graag van jou of je onze nieuwsbrief met plezier leest en of je nog tips voor ons hebt. 

Wil jij ons helpen met jouw mening? Invullen kost je 1 minuut.

Vul de vragenlijst in

Tot slot

Vond je deze nieuwsbrief leuk en wil je ‘m tippen aan je vrienden of collega’s? Leuk! Je kan ‘m gewoon doorsturen. 

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar redactie@emma.nl.

Tot de volgende!

Ton, Valerie en Oglaya 
 

Gemaakt door
Foto van Ton Baetens. Ton is een witte man met golvend kort zwart haar, donkere ogen en een donker baardje. Hij draagt een zwarte bril en heeft verder een wit overhemd aan en een donkergrijze colbert.

Ton Baetens

historicus & bestuurskundige - tegendraads - partner EMMA
Ruimte en Wonen
Oglaya heeft zwart, krullend haar. Ze draagt een blauwe blouse en een zwarte bril.

Oglaya Doua

redacteur – nieuwsgierig – enthousiast
Gelijke kansen en Gelijkwaardigheid
Zorg en Sociaal domein
Fotografie
Foto van Valerie van Niel. Valerie is een witte vrouw met lang blond haar en groene ogen. Ze draagt een zwarte trui en heeft gouden oorbellen in.

Valerie van Niel

redacteur – creatieve ontwerper – fotografie
Zorg en Sociaal domein

EMMA-nieuwsbrief

Altijd op de hoogte?